Werkveiligheidswijzer.nl

Bouwkundige keuring aanvragen: waarom en wanneer?

bouwkundige keuring aanvragen

In de meeste gevallen is het aanvragen van een bouwkundige keuring niet verplicht. Toch kan het in bepaalde gevallen zeker wel worden aangeraden. Er kunnen verschillende belangen meespelen bij het al dan niet aanvragen van een bouwkundige keuring. Ook kan het van groot belang zijn op welk moment een dergelijke keuring het beste kan worden aangevraagd.

Het doel van een bouwkundige keuring

Het doel van een bouwkundige keuring is primair om inzicht te krijgen in de bouwkundige staat van een al bestaand gebouw. Met een professionele bouwkundige keuring worden verschillende aspecten van het gebouw in een rapport vastgelegd. Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan direct noodzakelijke kosten. Dit zijn kosten die direct aan de woning moeten worden gemaakt, bijvoorbeeld vanwege ernstige verborgen gebreken. Daarnaast wordt gekeken naar termijn kosten en verbeterkosten. Termijn kosten zijn kosten die wel gaan komen, maar die niet direct hoeven te worden gemaakt. Verbeterkosten zijn eerder een keuze voor de koper dan een noodzakelijkheid. Zo krijg je dus een beter inzicht in de daadwerkelijke waarde van de woning en welke bijkomende kosten er om de hoek gaan komen. Dit heeft ook baat bij de veiligheid van het gebouw.

Waarom wel of geen bouwkundige keuring?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een bouwkundige keuring aan te vragen: 

1. Inzicht in wat je koopt

Het grootste belang voor een koper bij een dergelijke keuring is om inzicht te krijgen in wat zij van plan zijn aan te schaffen. Een bestaande woning kan immers achterstallig onderhoud hebben of andere verborgen gebreken (bekijk hier voorbeelden). Dit is lang niet altijd met het blote oog te zien. Het is erg vervelend, en dat is nog zacht uitgedrukt, als je jouw droomhuisje denkt te kopen maar er ineens duizenden euro’s aan onverwachte kosten opduiken.

2. Onderhandelingspositie

Een bouwkundige keuring geeft partijen daarnaast meer inzicht in de staat van het gebouw en daarmee ook in de daadwerkelijke waarde. Dit kan beide partijen helpen tot een realistisch bod te komen. Met name voor de koper is het een sterk onderhandelingsmiddel om een lager bod te doen. Al moet wel gezegd worden dat hier in de huidige huizenmarkt minder ruimte voor lijkt te bestaan. Als er meerdere potentiële kopers zijn wordt er vaak al snel overboden, ondanks dat de daadwerkelijke waarde van een huis wellicht lager ligt.

Wanneer vraag je een bouwkundige keuring aan?

Het aanvraagmoment is afhankelijk van het belang van het bouwkundige rapport. Je kan de keuring pas aanvragen nadat de koopovereenkomst met een ontbindende voorwaarde is getekend. Zo weet je zeker dat je geen onnodige kosten maakt aan keuring, terwijl je nog niet zeker weet of jouw bod geaccepteerd gaat worden. Je kan er ook voor kiezen om de keuring aan te vragen vóórdat je jouw bod doet, zodat je weet dat je niet te veel betaald. Daarbij loop je wel het risico dat je een paar honderd euro kwijt bent aan een keuring voor een woning die uiteindelijk niet van jou wordt. Zo heeft ieder moment zijn eigen voordelen en risico’s.