Werkveiligheidswijzer.nl

Wat voor kleding dragen werknemers in de offshore branche?

Offshore terminal

De offshore-industrie groeit, en daar profiteert ook Nederland van. In deze sector hebben werknemers echter wel te maken met andere weersomstandigheden dan op land. Van de werkkleding wordt dan ook verwacht dat deze van hoge kwaliteit is. Maar wat voor werkkleding draagt men dan offshore? En hoe weet je of dat van voldoende kwaliteit is?

De werkkleding

De werksituatie op offshore platformen is intensief. Werknemers hebben te maken met wisselende, soms zware weersomstandigheden. Die omstandigheden vragen ook om andere kleding dan op de meeste werkplekken. Offshore werkkleding moet bestand zijn tegen extreme situaties en werknemers beschermen tegen de risico’s die bij hun werk komen kijken.

Offshore dragen werknemers daarom vaak een compleet pak tijdens hun werk, met een werkbroek, onderkleding, werkschoenen en handschoenen. Vaak zijn er ook (waterdichte) jassen beschikbaar. Als alternatief dragen werknemers vaak een offshore overall.

Bron: Unishore Bedrijfskleding

Kenmerkend aan de kleding is de opvallende kleur. Dit heeft alles te maken met zichtbaarheid en veiligheid: het offshore personeel valt beter op, waardoor het risico op ongelukken en botsingen verkleint. Veelvoorkomende kleuren zijn oranje, blauw en rood, maar ook zwart komt voor.

De pakken en overalls bevatten vaak reflecterende strepen op de onderbenen, armen en schouders.

Geldende veiligheidsnormen

Op offshore platformen zijn werknemers vaak verplicht bepaalde werkkleding te dragen die aan de geldende veiligheidsnormen voldoet. Die veiligheidsnormen moeten werknemers beschermen tegen hitte, vuur, wind en koude.

In de offshore industrie stellen bedrijven hoge veiligheidseisen als het gaat om vlamvertraging en statische elektriciteit: FR/AS werkkleding. De vlamvertragende en antistatische eigenschappen van werkkleding zorgen voor extra veiligheid tijdens las- en slijpwerkzaamheden en beschermen bij contact met onder meer vuur, hitte, spattend zuur en chemicaliën. 

Relevante veiligheidsnormen voor de offshore industrie zijn:

Accessoires

Om het werk extra aangenaam en veilig te maken, wordt in de offshore industrie vaak gebruik gemaakt van allerlei accessoires en hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan necks voor extra warmte of balaclava’s (bivakmutsen), maar ook aan veiligheidshelmen en -vesten. De accessoires kunnen samen met de rest van de werkkleding veilig worden opgeborgen in speciale offshore tassen, die volledig waterdicht zijn gemaakt.

Kwaliteit controleren

Zowel bij kleding als overalls en accessoires staan de veiligheidsnormeringen die van toepassing zijn vermeld bij de producten. Om zeker te weten dat de kleding dus voldoet aan de veiligheidseisen, controleer je de normeringen.

Uiteraard moet de kleding daarnaast ook comfortabel zitten. Controleer na bestelling dus of de pasvorm goed is en of de kleding van voldoende kwaliteit is voor de werkomstandigheden waarin het gedragen gaat worden.