Werkveiligheidswijzer.nl

Veiligheidsregels voor balustrades en hekwerken op grote hoogten

balustrades van een appartement

Een penthouse op grote hoogte, een kerk waarbij je de toren kan beklimmen; grote hoogten leveren vaak prachtige uitzichten op. Toch gaat grote hoogte ook gepaard met valgevaar. Gelukkig leven we in Nederland en zijn er – je raadt het al – talloze regels bedacht om te voorkomen dat er op grote hoogten ongelukken gebeuren. Je ziet dan ook vaak dat er balustrades of hekwerken geplaatst worden die moeten voorkomen dat men naar beneden kan vallen. Maar wat zijn de regels op dit gebied nu eigenlijk en waar moet je op letten wanneer je zelf aan de slag gaat met bouwen? In dit artikel leggen we je het uit!

Wanneer is valbescherming verplicht?

Valbescherming is uiteraard pas vanaf een bepaald vloerhoogteverschil verplicht. Er zijn daarvoor ontzettend veel regels en met name ook uitzonderingen. Onder de 1 meter wordt valschade beperkt geacht en daarom is onder dit hoogteverschil een beschermende wering o.i.d. niet verplicht. Boven de 1 meter is deze wering wel verplicht. Uiteraard zijn er hierop uitzonderingen. Bijvoorbeeld in het geval van een raam met een kozijn in een flat. Het raam wordt in dit soort gevallen namelijk zelf al als valbescherming aangemerkt en daarom is aanvullen bescherming hier niet nodig. Daarnaast is het zo dat bij een hoogte vanaf 13m de hoogte van de bescherming mee stijgt. Tegelijkertijd zijn er ook een flink aantal uitzonderingen. Zo hoeft bijvoorbeeld een podium geen valwering te plaatsen en hoeft ook een uitlaadplaats van bijvoorbeeld een grote opslag geen rekening te houden met de hoogteverschillen omdat dit niet praktisch wordt geacht.

Hoogte van de bescherming

Wanneer je nu eenmaal met hoogteverschillen te maken hebt waar bescherming verplicht is komt natuurlijk de vraag hoe hoog deze bescherming moet zijn om de hoek kijken. De regels hiervoor zijn eigenlijk vrij simpel. De beschermingshoogte, bijvoorbeeld bij een balustradeverhoging, bedraagt namelijk 1 meter. De bescherming moet tevens een deugdelijke en stevige constructie zijn die verankerd is. Vanaf een hoogte van 13 meter geldt dat de minimale hoogte van de bescherming 1,20m hoog dient te zijn. Bij sporthallen en theaters volstaat men overigens met een hoogte van 0,70m zolang de minimale som van de hoogte en de breedte 1,10m bedraagt. Dit is om te voorkomen dat het uitzicht dermate belemmerd wordt voor bezoekers.

Zoals je ziet is de regelgeving rondom valbescherming zelf niet heel complex. Echter, de uitzonderingen maken het verhaal hier en daar een stuk lastiger. Dien je zelf voor bescherming te zorgen neem dan altijd contact op met een expert, zo voorkom je dat je per ongeluk de regels overtreedt. Ook op het gebied van plaatsing is uitbesteden vaak de meest verstandige keuze. Zo ben je namelijk verzekerd van het allerbeste resultaat.