Werkveiligheidswijzer.nl

Veiligheidskleding wat is dat precies?

werknemer die veiligheidskleding draagt op werk

Steeds vaker horen we de termen bedrijfskleding en veiligheidskleding. Bij veel bedrijven uit bijvoorbeeld de industriële sector worden deze twee soortnamen voor dezelfde kleding gebruikt. Dat is echter niet helemaal juist. Er zit wel degelijk een verschil tussen bedrijfs- en veiligheidskleding. Om duidelijk op een rijtje te zetten wat precies onder bedrijfskleding valt en wat onder veiligheidskleding valt hebben we dit artikel geschreven. Daarin geven we je een korte samenvatting van de 2 soorten kleding en wat er precies wel en niet onder valt.

Bedrijfskleding

Bedrijfskleding is in eerste instantie alle kleding die men draagt die verplicht gesteld wordt door het bedrijf. Vaak zijn dat kledinglijnen die door het bedrijf geïntroduceerd zijn om uniformiteit en uitstraling te waarborgen. Veel van deze kleding is voorzien van het bedrijfslogo en/of de bedrijfsnaam. Zo maak je ook nog eens extra reclame. Bedrijfskleding kan ook gezien worden als de verplichte kledingstijl die een bedrijf zijn medewerkers oplegt. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een pak voor mannen bij veel banken. De bedrijfskleding “code” die gehanteerd wordt hangt nauw samen met de bedrijfscultuur en wordt vaak gekenmerkt door een formele of een informele stijl.

Veiligheidskleding

Veiligheidskleding daarentegen dient, zoals de naam al doet vermoeden, vooral voor de veiligheid van de drager. Denk bijvoorbeeld aan een verstevigde werkbroek, veiligheidsbrillen of werkjassen. Vaak zijn deze kleren gemaakt van bijzondere stoffen die de drager moeten beschermen tegen bepaalde gevaren zoals vloeistoffen of val- en stootschade. Vaak is de kledij voorzien van bepaalde keurmerken die verzekeren dat de kleding voldoende beschermt tegen een bepaald gevaar. Hierdoor is de veiligheid van medewerkers veel beter gegarandeerd.

Dus waar moet je op letten?

Let er dus altijd op of het voor de werkzaamheden die je uitvoert nodig is om veiligheidskleding te dragen. De eisen hiervoor zijn vaak opgenomen in de veiligheidsprotocollen die gelden voor jouw werkomgeving. Je baas of leidinggevende dient deze altijd te verstrekken. Daarnaast faciliteren veel werkgevers veiligheidskleding of bieden zij een vergoeding om de benodigde veiligheidskleding aan te schaffen. Bekijk dus altijd goed hoe het veilig werken bij jouw bedrijf of organisatie geregeld is. Een werkgever is namelijk verplicht om medewerkers een schone en veilige werkomgeving aan te bieden. Onderschat ook vooral de gevaren niet van het werken zonder veiligheidskleding. Naast het onnodige risico dat je loopt ben je ook niet verzekerd wanneer blijkt dat jij je niet aan de veiligheidsafspraken hebt gehouden die er gelden!

We hopen je hiermee een iets beter beeld gegeven te hebben van wat veiligheidskleding precies is. Vanzelfsprekend kun je nooit veilig genoeg werken, zorg er dus altijd voor dat je veiligheidskleding tip-top in orde is en neem geen onnodige risico’s!