Werkveiligheidswijzer.nl

Op zoek naar een baan: tips voor je banenjacht

Baan zoeken

Ben je op zoek naar een baan? Dan heb je misschien al gemerkt dat het geen makkelijke tijden zijn. Je bent niet de enige sollicitant, maar gelukkig zijn er nog wel vacatures beschikbaar. Hoe spring je eruit en laat je de concurrentie achter je? En hoe weet je zeker dat je reageert op een baan die bij je past?

De baan vinden die bij je past

De Nationale Beroepengids biedt en groot overzicht van allerlei verschillende vacatures. Kies een sector, competentie of salarisschaal en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Weet je nog niet helemaal waar je wilt werken? Dan is het een idee om een beroepskeuzetest te doen. Deze helpt je erachter te komen wat bij je past en wat niet. Weten wat je wilt, een functie vinden die bij je past en een gezonde dosis ambitie zijn de belangrijkste ingrediënten om dichter bij die ene baan te komen.

Solliciteren op een vacature

Vervolgens is een goede sollicitatie cruciaal om kans te maken op de baan. In die eerste selectieronde is het ontzettend belangrijk om gezien te worden. Zorg voor een overzichtelijk en beknopt curriculum vitae (cv) en een overtuigende motivatiebrief. Let daarbij heel goed op je spelling en laat je brief voor de zekerheid nog even doorlezen door iemand anders. Neem de tijd voor een laatste verbeter- en correctieronde voor je de brief verstuurt.

Een bijbaan kiezen

Ben je al langere tijd op zoek naar een baan, dan doe je er wellicht verstandig aan om een bijbaan te zoeken. Hoewel deze banen voor de meeste mensen niet ideaal zijn, brengt het toch wat geld in het laatje, blijf je bezig en krijg je bovendien geen gat op je cv. Je kan bijvoorbeeld altijd op zoek gaan naar callcenter vacatures voor een bijbaan – in deze branche zijn altijd wel mensen nodig.

Probeer wanneer mogelijk een bijbaan te kiezen die qua vaardigheden en werkzaamheden enigszins in het straatje van je beroepsprofiel liggen, zodat je je werkervaring daar toch kunt gebruiken voor de vaste baan. Hoe makkelijker je de keuze voor een bepaalde bijbaan later kunt verantwoorden, hoe beter dat is voor je banenjacht.

Een beroepentest doen

Veel mensen willen graag aan het werk, maar weten niet precies welke baan bij hen past. In dat geval biedt een beroepentest uitkomst. Hierdoor komen er wellicht nieuwe beroepen naar voren waar je nog niet aan gedacht hebt.

Na de sollicitatiebrief

Heb je je sollicitatie verstuurd en krijg je geen automatische reactie? Gebruik dit dan om na een paar dagen even naar de geadresseerde te bellen om te vragen of je sollicitatie in goede orde is ontvangen. Persoonlijk contact vergroot je kansen; je laat je naam nog eens horen en je laat merken dat je het heel graag wilt.

Zelfvertrouwen en doelgericht werken

Geef de moed niet op bij een afwijzing, maar vertrouw op jezelf en je kwaliteiten. Dit is namelijk precies je kracht voor een nieuwe baan. Een nieuwe baan zoeken lukt meestal niet meteen, maar is een proces waar je zelf richting in geeft. Blijf ook doelgericht en houd je profiel in je achterhoofd – solliciteren op functies waarvan je op voorhand al weet dat je er eigenlijk niet zo goed past, is meestal zonde van je tijd. Steek je energie dus vooral in vacatures waarvan je vooraf al een goed gevoel hebt.