Werkveiligheidswijzer.nl

Hoe creëer je een veilige werkomgeving in laboratoria?

veiligheid in laboratorium

Elke werkplek heeft zijn eigen veiligheidsvoorschriften. Op een kantoor is het vooral belangrijk dat je goed zit, geen last krijgt van je rug en je af en toe naar buiten kunt kijken. Bij laboratoria is dit ook belangrijk. Maar het is nog veel belangrijker dat de gevaarlijke stoffen waar jij mee werkt, geen gevaar opleveren. En om hier aan te voldoen kun je een aantal aanpassingen doen aan je werkplek om een veilige werkomgeving te creëren.

Lucht toe- en afvoer

Het draait bij laboratoria veelal om de lucht. Je wilt dat de dampen die van proeftopstellingen afkomen, meteen worden afgevoerd. Tegelijkertijd wil je ook dat de lucht in je werkruimte steeds ververst wordt. Tijdens het verversen is het ook weer niet de bedoeling dat er een wervelwind door de laboratoria waait waardoor het direct afzuigen van gevaarlijke stoffen weer gehinderd wordt. Daarom kun je verschillende maatregelen nemen waaronder het installeren van zuurkasten, afzuigarmen, afzuigkasten, alarmsystemen en luchtsystemen.

Zuurkasten

Zuurkasten zijn afgesloten kasten waarbij je zonder risico verschillende tests en onderzoeken kan doen waarbij de mogelijke blootstelling aan de daarbij vrijkomende schadelijke dampen wordt voorkomen of geminimaliseerd. De kasten zijn meestal van aluminium met glazen deuren waarachter gewerkt kan worden. Hierbij worden schadelijk stoffen in de kast afgezogen door een luchtafvoersysteem.

Afzuigarmen

Afzuigarmen werken hetzelfde als een zuurkast of afzuigkast. Alleen een afzuigarm kun je zo instellen dat deze direct de bron van de damp afzuigt. Met een afzuigarm kan je tevens achter je bureau blijven zitten. De afzuigarmen kan je op je bureau, wand en plafond bevestigen. Daarnaast zijn ze te gebruiken voor chemische stoffen, hete gassen. Er zijn ook antistatische afzuigarmen verkrijgbaar indien nodig.

Afzuigkasten

Bij een zuurkast verplaats je je naar de kast om je werk te doen. Bij een afzuigarm kan je op je plaats blijven zitten, maar moet je dicht bij de bron de lucht kunnen afzuigen. De afzuigkast lost dit op. Deze kun je verplaatsen of vast aanbrengen. De afzuigkast wordt ook aangesloten op een afzuigsysteem waarbij de luchtstroom goed verloopt vanaf de instroomsnelheid in de kast naar het ventilatiekanaal. Je kan dan alsnog achter je bureau blijven zitten terwijl je een veilige werkplek hebt.

Alarmsystemen

Voor de bewaking van de veiligheid bij zuurkasten kan de instroomsnelheid (de mate van verse lucht in de kast) gemeten worden. Zo kan er veiliggesteld worden dat er minimale hoeveelheden lucht uit de kast ontsnappen. En als de druk in de kast juist lager ligt en er dus op hoge snelheid lucht van buiten de kast naar binnen de kast gaat (turbulentie) kan een werknemer er aan worden blootgesteld, omdat dit het ontsnappen van stoffen kan bevorderen. Daarom kunnen er alarmsystemen op een zuurkast aangebracht worden die geluid-en lichtsignalen geeft wanneer er gevaar op treed bij de luchtstroom. Zo kan jij gelijk optreden bij gevaar.

Lucht systeem

Om turbulentie te voorkomen rondom kasten in het laboratorium én tussen het laboratorium en de rest van het gebouw, kunnen er maatregelen getroffen worden door middel van regelsystemen. Deze houden de luchttoevoer en afvoer stabiel. De systemen moeten snel reageren op veranderingen in de kamer. Zo hoeft men niet bang te zijn dat wanneer iemand de ruimte binnen komt lopen door de deur, de druk rondom een zuurkast wegvalt en er gevaarlijke stoffen ontsnappen.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Van Andel Techniek B.V., specialist in de werking van afzuigsystemen en het toepassen van de juiste afzuigtechnieken.