Werkveiligheidswijzer.nl

Een brandblusser op je werk, is dat nodig? Wij geven je 5 tips!

Verschillende brandblussers

Elke woning en werkvloer zou optimaal beschermd moeten zijn tegen brand, en een goede brandveiligheid is essentieel voor elk bedrijf en huishouden. Jouw huis of werkomgeving is dan ook niet compleet zonder een aantal maatregelen die jou helpen bij brandpreventie. Daar hoort een brandblusser uiteraard bij. Maar hoe weet je nou welke brandblusser geschikt is voor jouw omgeving? Brandblussers zijn immers verkrijgbaar in een groot aantal soorten, en het type brandblusser dat jij nodig hebt is sterk afhankelijk van de ruimte die je wilt beschermen. Verschillende soorten brandblussers kunnen sterk variëren in blusvermogen en toepasbaarheid; er is dus niet één soort brandblusser die geschikt is voor iedere plek en situatie. Wij geven je 5 tips voor het kiezen van de juiste brandblusser.

  1. Let op bluscapaciteit

Niet elke brandblusser heeft dezelfde bluscapaciteit. De effectiviteit van de brandblusser hangt dus sterk af van het type brandblusser dat je kiest. Zo zijn poederblussers bijvoorbeeld zeer effectief, terwijl schuimblussers een wat lagere bluscapaciteit hebben. Het is echter niet zo dat poederblussers hierdoor per definitie ‘beter’ zijn dan andere soorten brandblussers. Aan het gebruik van een poederblusser zitten ook een aantal nadelen.

  1. Wees voorbereid op brandsoort

Brand is niet zomaar brand; er bestaan verschillende soorten branden. Om snel en gemakkelijk aan te kunnen duiden bij welke soorten brand een brandblusser effectief is, worden brandsoorten onderscheiden in verschillende klassen: brandklasse A voor vaste brand, brandklasse B voor vloeistofbrand, brandklasse C voor gasbrand, brandklasse D voor metaalbrand en brandklasse F voor oliën en vetten. Niet elke brandblusser is werkzaam bij elk soort brand. Let bij de aanschaf van een brandblusser dus goed op het brandklasselabel.

  1. Houd rekening met de blustijd

Ook de tijd die er nodig is om een brand te blussen verschilt per brandblusser. Zo is de blustijd van een poederblusser van 1 kilo bijvoorbeeld 5 seconden, terwijl de blustijd van een schuimblusser 26 seconden is. Deze tijd kan op het moment dat er een brand plaatsvindt veel verschil maken.

  1. Denk aan nevenschade

Het type brandblusser kan nevenschade aan uw inboedel tot op zekere hoogte voorkomen. Let er echter wel op dat dit samen kan hangen met de effectiviteit van de brandblusser. Een poederblusser heeft bijvoorbeeld een hoge brandcapaciteit, maar kan wel nevenschade aan uw inboedel tot gevolg hebben. Bij het gebruik van schuimblussers daarentegen, wordt nevenschade volledig voorkomen. Daar komt nog bij dat schuimblusser niet schadelijk zijn bij inname door mens en dier. Voor poederblussers geldt dit gezondheidsrisico juist weer wel.

  1. Pas aan op specifieke ruimte en ondergrond

Niet elke brandblusser kan gebruikt worden om elk voorwerp of iedere ondergrond te blussen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het blussen van branden op elektronische apparatuur. Voor producten die onder spanning staan kan bijvoorbeeld een poederblusser gebruikt worden, maar deze zou wel weer schade aan elektronische- en fijnmechanische apparatuur tot gevolg kunnen hebben. Hou er bij de aanschaf van een brandblusser dus ook rekening mee in welke ruimte je deze wilt gebruiken. Zo is een sproeischuimblusser bijvoorbeeld erg geschikt voor gebruik in de keuken: deze blusser kan gebruikt worden op brandende olie of vet en richt zorgt voor minimale schade aan apparatuur onder spanning. Verschillende ruimtes in huis of op in de werkplaats vragen dus om verschillende soorten brandblussers.

Kortom, het type brandblusser dat je nodig hebt hangt af van een aantal belangrijke factoren. Let hier dus goed op bij het kopen van een brandblusser!

Dit artikel werd aangeboden door BrandblusserXL. BrandblusserXl heeft een breed assortiment op het gebied van brandveiligheid en geeft u graag advies!