Werkveiligheidswijzer.nl

Buizen aan elkaar verbinden? Dit zijn de 4 opties!

buizen aan elkaar verbinden

Transport Is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven en van onze economie. Goederen worden getransporteerd van de Rotterdamse haven naar het binnenland. Vrachtwagens maar ook treinwagons rijden hiermee af en aan. Andere stoffen zoals water en gassen worden vaak getransporteerd zonder dat je daar veel van merkt. Kijk bijvoorbeeld maar naar de waterleidingen bij jou in huis. Het lastige hiervan is dat buizenstelsel waarvan gebruik gemaakt wordt soms uitgebreid moeten worden. Buizen moeten dan met elkaar verbonden worden. Maar hoe pak je dat het beste aan? De buizen moeten immers vaak bestand zijn tegen een hoge druk! Om de mogelijkheden inzichtelijker te maken hebben wij de volgende buisverbindingen voor je op een rijtje gezet!

1. Draadverbinding

Eén van de meest eenvoudige opties is het plaatsen van een draadverbinding. Hiermee draait u de buizen als het ware in elkaar. Het grootste nadeel hiervan is dat het verbindingsstuk met draadverbinding altijd precies de juiste grote moet hebben om de buizen met elkaar te kunnen verbinden. Slecht gemonteerde draadverbindingen kunnen lekkages veroorzaken en gevaarlijke situaties opleveren.

2. Uni-coupling

Met de UNI-Coupling maakt u nog sneller verbindingen tussen twee buizen. Uni-Coupling zorgt namelijk voor een verbinding die trek vast is en lekdichtheid garandeert. Vooral de corrosiebestendigheid, de snelheid van plaatsing en de lekdichtheid maken UNI-Coupling een zeer goed alternatief voor de overige verbindingsvormen. Ook de verzekeraars en overheid hebben de UNI-Coupling erkend als een veilig en goed alternatief om buizen met elkaar te verbinden waardoor de Uni-Coupling methode in veel industrieën teruggevonden wordt.

3. Lasverbinding

Een andere manier om buizen met elkaar te verbinden is natuurlijk door de buizen aan elkaar vast te lassen. Een goede en solide oplossing maar vaak tijdrovend en duur. Daarnaast dient het laswerk verricht te worden door een vakman wil je later geen problemen krijgen met de lasverbindingen die worden gemaakt. Lassen is daarom een goede optie maar je doet er goed aan te bekijken of het voor jouw bedrijf de handigste methode is.

4. Flensverbinding

Tot slot is er nog de flensverbinding. Bij een flensverbinding worden 2 buizen door middel van een platte ring aan het uiteinde van de buis (flens) met elkaar verbonden. Deze ringen worden vervolgens met bouten en moeren aan elkaar vastgemaakt. Zo ontstaat er een flensverbinding. Omdat er met de plaatsing van enkel een flens een redelijke kans is op gas- of vloeistoflekken wordt er een afdichting tussen de buizen geplaatst die lekken moet voorkomen.

Zoals je ziet zijn er verschillende goede mogelijkheden voor het creëren van buisverbindingen. Belangrijk is om te bekijken welke oplossing het beste geschikt is voor jouw situatie. Zo voorkom je onnodige risico’s en betaal je nooit teveel.