Werkveiligheidswijzer.nl

3 tips voor het kiezen van werkschoenen in de bouw

Hoe kies je werkschoenen in de bouwsector?

Werkschoenen in de bouw zijn net zo belangrijk als een comfortabele bureaustoel op kantoor. Goede werkschoenen houden je voeten gezond, zorgen voor een goede doorbloeding en maken dat je de werkdag langer volhoudt zonder pijn in je voeten te krijgen. 

Werkschoenen in de bouw moeten een dikke zool, dikke schacht, sterke neus en slipvastheid hebben. Om aan te geven aan welke kwaliteitseisen de schoenen voldoen, worden werkschoenen toegekend aan een van de volgende categorieën: S1, S1P, S2 en S3. Maar hoe kies je goede werkschoenen uit?

Tip 1: kijk aan welke normering de schoen moet voldoen

Werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn er in vele soorten en maten. Ze worden ingedeeld in verschillende normeringscategorieën – maar aan welke eisen moet jouw schoen voldoen? We zetten een aantal veelvoorkomende situaties op een rijtje:

Energieabsorberend

Werkschoenen die aan de basisvereisten voldoen, hebben een beschermende neus en zijn gevoerd van binnen. In de bouw is dit echter niet altijd voldoende: voor de veiligheid is vaak behoefte aan een gesloten zone bij de hiel, moet de zool energieabsorberend zijn en antistatische eigenschappen hebben om veilig en met goede ondersteuning te kunnen werken. In dat geval heb je minimaal werkschoenen met normering S1 nodig.

Werken op slechte ondergrond

Werk je veel op slechte ondergronden, dan loop je het risico dat er scherpe materialen door je zool heen dringen. Om dat te voorkomen, heb je een anti-perforatiezool nodig. Enkel schoenen met de S1-P en S3 normering voldoen aan deze eis.

Winterse weersomstandigheden

Werk je veel buiten op dagen met slecht weer? Dan krijg je door de weersomstandigheden ook met slechtere werksituaties te maken. Niet alleen ben je gebaat bij een anti-slipzool, maar ook moeten de werkschoenen waterafstotend zijn. Daarvoor heb je minimaal de S2-normering nodig.

Tip 2: welke maat heb je nodig?

Het kiezen van de juiste schoenmaat kan nog best een uitdaging zijn. Trek goede sokken aan die je tijdens het werken draagt en meet vervolgens je voet vanaf het puntje van je langste teen tot het uiterste puntje van je hiel. Je weet dan je gebruikelijke schoenmaat. Op WikiHow schreven ze een handig artikel over je schoenmaat opmeten.

Nu komt het ook vaak voor dat schoenmaten afwijken en dus groter of kleiner uitvallen dan je gebruikelijke maat. Twijfel je, dan kun je het best contact opnemen met de winkel voor meer informatie. Zij weten vaak wel of de schoen van jouw voorkeur groter of kleiner uitvalt. Als alternatief kun je ook meerdere maten bestellen en kijken welke het best past, om vervolgens de andere schoenparen terug te sturen.

Tip 3: houd rekening met de arbo-normering

In de bouw is men over het algemeen verplicht om schoenen te dragen in de S3-categorie of laarzen uit de S5-categorie. Bij de meeste bouwbedrijven is het om arbo-redenen dan ook niet toegestaan om schoenen van een lagere normeringsklasse te dragen. Houd dus rekening met de arbo-normering die in jouw bedrijf geldt.