Het repareren van beton; zo gaat dat in zijn werk.

0

Alles in deze wereld kan in de loop der tijd langzaam maar zeker kapotgaan. Materialen slijten of verliezen hun stevigheid. Kijk bijvoorbeeld naar beton. Beton staat bekend als één van de meest duurzame en solide bouwmaterialen die we tot onze beschikking hebben. Toch kan ook de kwaliteit van beton in de loop der jaren sterk verminderen, bijvoorbeeld omdat er betonrot optreedt in je betonvloer. Om dan direct de hele betonvloer te vervangen is kostbaar en vaak overbodig. Goede renovatie volstaat namelijk in veel gevallen. Maar hoe gaat betonreparatie nu eigenlijk in z’n werk? In dit artikel leggen we het uit!

Inspecteren

Voordat beschadigd beton op de juiste manier gerepareerd kan worden is het van belang om het beton te inspecteren. Een betonreparateur beoordeeld dan hoe de staat van het beton op dat moment is en kan vervolgens een inschatting maken op welke wijze de betonreparatie het beste uitgevoerd kan worden. Een goed advies is essentieel om te voorkomen dat het beton op amateuristische wijze of onvoldoende gerepareerd wordt. Dit heeft namelijk tot gevolg dat het beton nog verder kan beschadigen en dat er ernstige veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan. Indien je met betonreparaties te maken hebt, zorg dan altijd voor gekwalificeerde inspecteurs die de staat van je beton kunnen beoordelen.

Handeling

Wanneer er een advies opgesteld is door de inspecteur met betrekking tot de reparatie van het beton kan men aan de slag. Voor betonreparatie en-renovatie zijn er verschillende technieken waar gebruik van wordt gemaakt, waaronder: betoninjecties, kathodische bescherming, spuitbeton of het aanbrengen van koolstofwapening. Bij een betoninjectie bijvoorbeeld wordt vloeibaar beton als het ware geïnjecteerd om scheuren of gaten op te vullen. Kathodische bescherming is een ingewikkeld scheikundig proces dat het corrosieproces binnen het beton vertraagt of stopt. Deze verschillende technieken worden in verschillende gevallen gebruikt en moeten leiden tot een zo optimaal mogelijke reparatie of bescherming van het beton. De betonspecialist kan je meer vertellen over de verschillen binnen deze technieken en over wat in jouw geval de beste keuze is.

Afwerking en nazorg

Tot slot is er natuurlijk de nodige nazorg. Alle handelingen dienen netjes afgewerkt te worden en volgens de geldende veiligheidsrichtlijnen voltooid te worden (CUR-aanbeveling 118 – 2015 “specialistische instandhoudingstechnieken – repareren van beton). Daarnaast bieden veel betonreparateurs garantie op de door hen verrichte werkzaamheden. Het is dan ook verstandig om bij je betonreparateur na te gaan op welke wijze hier zorg voor wordt gedragen. Zo ben je verzekerd van een optimaal resultaat en is kwaliteit gegarandeerd.

Hopelijk hebben we je aan de hand hiervan een beter inzicht gegeven in de manier waarop betonreparatie in zijn werk gaat. Voor meer informatie raden wij je aan om contact op te nemen met een betonreparatie specialist!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply