Een veilige werkomgeving creëer je met deze 6 tips

0

Het creëren van een veilige werkomgeving is een must voor iedere werkgever. Je wilt immers niet dat de veiligheid of gezondheid van de werknemers in gevaar komt. Om nare gevolgen en ongevallen te voorkomen, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. In dit artikel vertellen we je hierover meer in de vorm van zes tips!

1. Informeer de werknemers

Veilig werken begint met het naleven van de veiligheidsregels. Zorg er daarom voor dat je een apart en overzichtelijk document opstelt inclusief alle regels die van toepassing zijn. Vervolgens is het de taak als werkgever, om ervoor te zorgen dat de werknemers deze regels kennen en naleven.

2. Houd de werknemers op de hoogte

Ook voor de veiligheidsregels van een bedrijf geldt dat deze om de zoveel tijd aangescherpt en/of aangepast moeten worden. Zorg ervoor dat werknemers altijd op de hoogte zijn van deze veranderingen. Hiernaast is het ook belangrijk om te blijven herhalen en de veiligheid op de werkvloer regelmatig ter sprake te brengen. Vergeet niet om nieuwe werknemers op tijd te informeren over het veiligheidsbeleid.

3. Zorg voor een opgeruimde werkvloer

Naast het opstellen van veiligheidsregels, is tevens het veilig inrichten van de werkplek een must voor het waarborgen van de veiligheid. Zorg ervoor dat de werkplek dagelijks wordt opgeruimd en dat belangrijke items zoals gereedschappen en voorraden, een goede opbergplek krijgen. Rondslingerende en gevaarlijke spullen kunnen de reden zijn voor nare arbeidsongevallen. Tip: kies een werknemer uit die de verantwoordelijkheid draagt over dit onderwerp. Dit zodat het realiseren van de veiligheid soepel verloopt.

4. Laat zien hoe het moet

Goed om te onthouden: werknemers zullen eerder veilig werken als jij het goede voorbeeld geeft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de veiligheidsregels die zijn opgesteld, niet worden naleeft. Laat daarom zien hoe het moet en motiveer de werknemers om extra voorzichtig te zijn. Zo laat je ze inzien hoe belangrijk het is om je aan de regels te houden. Merk je dat dit niet het geval is? Organiseer dan een vergadering waarin je verschillende praktijkvoorbeelden geeft en benadrukt wat de risico’s zijn van onveilig werken.

5. Zorg voor goede voorzieningen

Naast het informeren van de werknemers en het zorgen voor een opgeruimde werkplek, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de voorzieningen op de werkplaats. Werknemers kunnen natuurlijk niet veilig werken zonder goede en veilige voorzieningen. Voorbeelden hiervan zijn een antislip vloer, goed onderhouden machines en beschermde elektravoorzieningen.

6. Bescherm jezelf en je werknemers

Als laatst is het essentieel om jezelf en de werknemers te beschermen met een speciale werkuitrusting. Vooral voor werknemers die werken met gevaarlijke stoffen of vuur, is dit essentieel. Afhankelijk van het beroep, kunnen ze zichzelf beschermen door een overall, een helm of speciale handschoenen te dragen. Voor werknemers die vaak buitenlucht werken is het dragen van een veiligheidshesje een goede uitkomst. Dit kledingstuk zorgt namelijk voor een goede zichtbaarheid, zo ook in het donker.

Veel succes met het creëren van een veilige werkomgeving!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply