6 tips voor veiligheid op de werkplaats

0

Als werkgever is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de werkplaats veilig is. Het voornaamste doel is het voorkomen van nare ongelukken en het creëren van een veilige werkomgeving voor de werknemers. Wil jij ervoor zorgen dat de werkplaats veilig is? Lees dan snel verder. We hebben 6 handige tips onder elkaar gezet voor veiligheid op de werkplaats.

1. Richt de werkplaats veilig in

Een veilige werkplaats begint bij een goede indeling en inrichting. Het is handig om iemand verantwoordelijk te stellen voor de werkplaats. Deze werknemer kan de machines, gereedschappen, materialen, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en voorraden een goede plek geven. Hiernaast kan hij of zij er ook voor zorgen dat de keuringen op tijd worden uitgevoerd.

2. Creëer voldoende inzicht

Het is noodzakelijk dat je altijd op de hoogte bent van de wettelijke verplichtingen voor jouw bedrijf. Zorg ervoor dat je up-to-date informatie verzamelt voor jou en jouw werknemers. Iedereen op de werkvloer moet geïnformeerd worden over arbeidsveiligheid. Extra handig: verzamel verschillende voorbeelden van situaties waarin de veiligheidsregels van belang zijn. Deze voorbeelden zorgen voor een goed beeld van veilig werken en veiligheidsrisico’s.

3. Geef instructies aan de werknemers

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat iedereen op de werkplek geïnformeerd wordt over arbeidsveiligheid. Zorg ervoor dat je werknemers bekend zijn met de richtlijnen wat betreft veilig werken. Zijn er nieuwe werknemers? Vergeet dan niet om ze op de hoogte te stellen. Herhaling is hierbij erg belangrijk.

4. Geef het goede voorbeeld

Zorg ervoor dat je als werkgever of leidinggevende het goede voorbeeld geeft. Houd je daarom aan de regels die je hebt opgesteld. Ook kun je ervoor kiezen om de werknemers mee te laten denken over de veiligheidsrisico’s op de werkplaats en bijpassende oplossingen. Neem jij de veiligheid serieus? Dan zullen de werknemers dit ook doen.

5. Zorg voor veilige apparatuur en materialen

Onveilige apparatuur zorgt voor onveilige situaties. Controleer daarom regelmatig de werkplaatsapparatuur, de leidingen en de bedradingen. Is een machine onveilig? Vervang of herstel deze dan. Hiernaast is het werken met speciale, veilige werkkleding essentieel.

6. Vergeet de voorzieningen niet

Naast veilige apparaten en materialen is het ook goed om aandacht te besteden aan de verschillende voorzieningen op de werkplaats. Is de vloer gemaakt van antislip materiaal en is het ook anti-absorberend? Kunnen de gereedschappen die gebruikt worden op een veilige manier opgeborgen worden en zijn de elektravoorzieningen veilig genoeg?

Veel succes met het opstellen of herzien van jouw veiligheidsplan en regels.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply