5 tips om de veiligheid van een verkeersregelaar te vergroten

0

Verkeersregels zorgen voor een hogere veiligheid voor weggebruikers, bijvoorbeeld bij evenementen, tijdelijke verkeersmaatregelen of het begeleiden van speciaal transport. Maar hoe veilig is het op de weg voor de verkeersregelaars zelf? Verkeersregelaar kan een gevaarlijk beroep zijn; ze staan tenslotte de hele dag tussen vaak hard rijdende auto’s, brommers, scooters en fietsers. Om de veiligheid van verkeersregelaars zo veel mogelijk te vergroten hebben wij een aantal handige tips onder elkaar gezet.

1. Zichtbaarheid

Het is van essentieel belang dat verkeersregelaars duidelijk zichtbaar zijn op de weg. Ze zijn daarom tijdens het werk te allen tijden verplicht om een oranje met gele fluorescerende jas of hes te dragen met hierop reflecterende onderdelen. Zo zijn verkeersregelaars ook duidelijk zichtbaar in de schemering of bij slecht weer. Daarnaast kunnen verkeersregelaars voor extra zichtbaarheid en duidelijk een stopbord bij zich dragen. Ook signaallampen zorgen voor een goede zichtbaarheid in alle weersomstandigheden en kunnen daarnaast gebruikt worden om weggebruikers in de goede richting te sturen.

2. Geluid

Om ervoor te zorgen dat verkeersregelaars niet alleen duidelijk zichtbaar, maar ook duidelijk hoorbaar zijn, is het belangrijk dat ze altijd een fluitje bij zich dragen. Het gaat hier om een fluit met een hoog, scherp en duidelijk hoorbaar geluid. De fluit moet immers het geluid van het verkeer, maar ook MP3-spelers en autoradio’s overstemmen. Omdat deze fluit zo’n hoog volume heeft, kan deze bij lang, intensief gebruik op den duur wel schadelijk zijn voor het gehoor. Verkeersregelaars die vaak gebruik maken van deze fluitjes wordt dus wel aangeraden om gehoorbescherming te dragen.

3. Afzetmateriaal

Om de veiligheid van zowel weggebruikers als verkeersregelaars te verhogen, is het verstandig om gebruik te maken van wegafzettingen. Wegafzettingen kunnen zichtbaarheid verhogen en daarnaast aan weggebruikers duidelijk maken om wat voor werkzaamheden of omleiding het gaat. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan tekstborden, afzet- en dranghekken, kegels, geleidebakens, actiewagens en tijdelijke verkeersdrempels. Door deze in de omgeving van de verkeersregelaar te plaatsen, zorg je ervoor dat automobilisten en andere weggebruikers door hebben dat er werkzaamheden plaatsvinden en op tijd snelheid minderen, om zo ongelukken te voorkomen.

4. Duidelijke gebaren

Verkeersregelaars maken gebruik van een aantal gebaren om zo aan weggebruikers te communiceren wat zij geacht worden te doen. Voor een optimale veiligheid is het dus belangrijk dat iedere verkeersregelaar goed bekend is met de gangbare tekens. Zo is een omhoog gestoken hand een algemeen stopteken en een hand die omhoog en omlaag wordt bewogen een teken tot snelheid verminderen.

5. Communicatieapparatuur

Tot slot is het belangrijk dat verkeersregelaars altijd goed functionerende communicatieapparatuur bij zich dragen. Op deze manier kunnen zij onderling communiceren zonder daarvoor last te hebben van het lawaai van het verkeer. Ook kunnen zij zo contact houden met verkeersregelaars op andere locaties in de buurt, bijvoorbeeld als er problemen moeten worden doorgegeven.

Het beroep verkeersregelaar is niet zonder risico’s. Deze 6 tips bevorderen de veiligheid van zowel verkeersregelaars als weggebruikers.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Veiligheidshesjes.net.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply